Písecké házenkářky poslední dubnovou sobotu vstoupily do bojů o medaile. Jejich soupeřkami v semifinále nejvyšší soutěže byly házenkářky Baníku Most. V základní části soutěže si ve vzájemných zápasech lépe vedly Jihočešky, které Baník doma porazily a na jeho půdě remizovaly, přesto byl devítinásobný mistr favoritem.

Úvod utkání byl vyrovnanou partií, ve které se oba týmy střídaly v jednobrankovém vedení. Na rozdíl dvou branek se poprvé podařilo odskočit hostujícím hráčkám ve dvacáté minutě, kdy zvyšovala Anna Jestříbková na 11:9 z pohledu hostí, ale domácí hráčky třemi brankami otočily skóre utkání a šest minut před koncem první části vedly 12:11. Třemi brankami za sebou se prezentoval ale i Baník Most a tři minuty před koncem zase vedl, tentokrát 14:12. Do konce prvního poločasu se domácím ještě podařilo přiblížit na nejnižší možný rozdíl jediné branky, a tak se šlo do šaten za stavu 15:14 pro Most.

Vstup do druhé části tentokrát vyšel lépe hostujícímu týmu. Dvěma brankami v úvodní minutě šel Baník poprvé do vedení o tři branky 17:14, nejlepší možnou odpověď našla Magdaléna Svobodová, které dvěma výstavními trefami snížila už ve čtvrté minutě druhé půle na 16:17, ale Baník si tříbrankový náskok vzal rychle zpět, jmenovitě Dominika Zachová, která se dvakrát prosadila z křídla a Most opět vedl, tentokrát 19:16. V polovině druhého poločasu vedli Černí andělé už o pět branek 23:18 a s domácími to nevypadlo dobře. Na domácí straně ale přišel velký návrat do utkání, když mezi patnáctou a pětadvacátou minutou šesti brankami dokázaly Jihočešky vyrovnat stav utkání na 24:24. Závěrečná pětiminutovka ale bohužel pro domácí patřila hostujícímu týmu, který si čtyřmi brankami vzal své vedení zpět a jedinou trefu v závěru utkání přidala v píseckém dresu Bára Seidlová. Hráčky Mostu tak v prvním semifinále zvítězily rozdílem tří branek a Sokolky tak budou muset za týden na severu Čech zvítězit o tři branky, kdy ale musí vsítit minimálně devětadvacet branek.

Sokol Písek – DHK Baník Most 25:28 (14:15)

Nejvíce branek: Korešová 9, Indráková 5, Svobodová 4 – Kuxová 5, Zachová 5, Behenská 3

Rozhodčí: Milan Hájek – Tomáš Kozler, Sedmimetrové hody: 2/2 – 2/2, Vyloučení: 2:6, Diváci: 279

Foto: Petr Maťašeje