Písecké házenkářky o uplynulém víkendu absolvovaly dlouhý výlet na východní Slovensko, kde během dvou dnů zvládly odehrát dvě utkání nejvyšší soutěže.

V sobotu nastoupily v rámci 21. kola v Prešově, proti domácímu celku, který před utkáním posílila několikanásobná slovenská reprezentantka, brankářka Adriana Medveďová, která se do nejvyšší soutěže vrátila po angažmá ve Španělsku. Vstup do utkání Sokolkám vůbec nevyšel, když se jim podařilo vstřelit první branku až za stavu 4:0 pro domácí v deváté minutě. Od té doby se vývoj hry vyrovnal a písecké hráčky pomalu stahovaly brankové manko, vyrovnat a jít do vedení se jim podařilo pět minut před úvodní sirénou a do šatny si vzaly dvoubrankový náskok. Bohužel s nástupem do druhé půle se opakoval začátek půle první, hostující hráčky lacinými ztrátami míče dovolily domácím snadno a rychle vyrovnat a jít do vedení. Jihočešky se domácím hráčkám držely na dostřel až do poloviny druhého poločasu, jejich odpor ale zlomila nejlepší hráčka a střelkyně utkání Martina Popovcová, která pět brankami v řadě rozhodla utkání, za zmínku stojí, že se jednalo o pět z celkových šestnácti branek této hráčky v celém utkání. Sokolky nakonec odešly poražené rozdílem deseti branek, což bylo vzhledem k postavení v tabulce mírným překvapením a zklamáním.

 ŠŠK Prešov – Sokol Písek 31:21 (9:11)

Nejvíce branek: Popovcová 16, Ščerbáková 5, Šutranová 3 – Kubišová 5/2, Benešová 4, Svobodová 4. Rozhodčí: Papaj, Nagy. Sedmimetrové hody: 7/7 – 5/5. Vyloučení: 3:4 (ČK Pešková). Diváci: 190.

V neděli se v Michalovcích předehrávalo poslední 26. kolo. Favoritem utkání tentokrát byly domácí hráčky, které si v sobotu smlsly na Dunajské Stredě, kterou přejely rozdílem patnácti branek. V úvodu utkání domácí hráčky plnily roli favoritek, v klidu si držely čtyř až pětibrankový náskok a nezdálo se, že by jim Sokolky měly cestu za dvěma body nějak zkomplikovat. Komplikace pro domácí ovšem nastaly, ve 20. minutě se po sérii čtyř branek Jihočešek rozsvítilo skóre 13:12. V tu chvíli se obraz hry rázem obrátil a Sokolky byly lepšími hráčkami na hřišti, plány o vyrovnání ovšem zhatila dvě vyloučení a neproměněná sedmička, a tak se šlo do šaten s pětibrankovým vedením domácího týmu. Do druhé půle nastoupily hostující hráčky posilněné výkonem ze závěru první půle a opět pomalu stahovaly náskok domácích, poprvé se přiblížily domácím v polovině druhého poločasu, za stavu 26:24, ale všech pět střeleckých možností o snížení na jednu branku přišlo vniveč, naštěstí ani domácí se nedokázaly prosadit a tak se v koncovce zápasu bojovalo o každý gól, dvě minuty před koncem byla vyloučena domácí Radović a Kvášová toho bleskurychle využila a dvěma brankami minutu před koncem přiblížila svůj tým na dostřel jediné branky, na což reagoval domácí trenér oddechovým časem, po kterém ale místo pasivity domácího týmu přišla rozhodující branka z ruky Holejové. Sokolky předvedly zcela jiný výkon než předchozí den, ale i přes to na body nedosáhly a připsaly si tak čtvrtou prohru v řadě.

Iuventa Michalovce – Sokol Písek 31:29 (18:13)

Nejvíce branek: Holejová 9, Bajčiová 6/5, Trúnková 6 – Kvášová 12/5, Hauserová 4/2, Benešová 4. Rozhodčí: Nagy, Papaj. Sedmimetrové hody: 6/5 – 8/7. Vyloučení: 6:5. Diváci: 530.

Foto: Veronika Mihaliková