Poslední kolo Žákovské ligy jsme hráli v domácí hale a chtěli jsme toho náležitě využít. Díky dvěma zaváháním v předchozím kole v Jindřichově Hradci jsme si byli vědomi, že pokud chceme udržet třetí místo a mít to ve vlastních rukou, tak musíme vyhrát všechny čtyři zápasy, což byl úkol velice těžký, vzhledem k síle soupeřů. Bohužel ani v tomto kole jsme tentokrát ze zdravotních důvodů nemohli počítat s naší střelkyní a důležitou hráčkou do obrany Dianou Černou, která je také zároveň nejzkušenější. Na to jsme si ale v předchozích třech kolech už celkem zvykli, takže jsme byli odhodláni jako tým se o velký úspěch v podobě bronzu porvat i bez ní. Velké rozčarování nastalo ještě před tímto prvním utkání. Chybou v komunikaci mezi Českým svazem házené a rozhodčími došlo k situaci, že obě družstva nastoupena k utkání, ale rozhodčí nikde.

Jak se později zjistilo, rozhodčí byli nominováni místo soboty až na neděli. Celý den jsem tak musel odpískat já společně s trenérem Chebu. Ve vzájemném utkání nám vypomohl i trenér Poruby. Všem za zvládnutí nečekané a nepříjemné situace patří velký dík. Po vybojovanému vítězství v prvním zápase s mladým a šikovným týmem Lázní Kynžvart (24:20), který dle mého názoru bude ještě více zatápět všem soupeřům příští ročník, nás čekalo důležité utkání proti družstvu Sokola Poruba, které k nám přijelo až z daleké Ostravy. I když holky musely vyjet ve čtyři ráno, tak únava na nich nebyla určitě znát. Nedokázali jsme ubránit jejich nejlepší hráčku a celkové obranná hra byla slabá a moc úspěšných zákroků neměly ani brankářky. My jsme naopak neproměnili větší množství šancí a celkově nám chyběla větší lehkost a dravost. Prohra o šest branek 20:26, tak pro nás byla na cestě za naším snem velkou komplikací. I když jsme následující utkání proti Chebu vybojovali a zvítězili 14:10, tak jsme věděli, že ani výhra v posledním utkání se Zlínem „A“ nemusí stačit, protože v souběžně hraném turnaji v Mostě dokázaly domácí hráčky porazit i druhou Slavii Praha a zatím ten den nezaváhaly. Stejně jako nás je tak souběžně čekal rozhodující zápas s Velkou nad Veličkou. Karty byly rozdané jasně, museli jsme vyhrát a Most nesměl získat žádný bod. Naše holky daly do utkání vše a šly si pro vítězství, kterého jsme nakonec nad Zlínem dosáhli 23:20. I když holky měly po zápase velkou radost, protože první informace byla prohra Mostu 18:17, nakonec díky proměněné sedmičce v poslední vteřině Most remizoval 18:18, což mu stačilo k celkovému bronzu. Během pár vteřin tak obrovskou euforii vystřídalo velké zklamání.

Výsledky 6. kolo - Písek:

TJ Sokol Písek – TJ Sokol Lázně Kynžvart 24:20
TJ Sokol Písek – TJ Sokol Poruba 20:26
TJ Sokol Písek – FK Hvězda Cheb 18:14
TJ Sokol Písek – HC Zlín „A“ 23:20

Sestava a branky 6. kolo - Písek: Stejskalová (48 % úspěšnost zákroků), Vlnová (34 %), Končelíková (12 %) – Hejlová 19, Měchurová 17, Ďurišová 12, Kroupová 10, Polášková 7, Matějková 8, Friedlová 4, Tíková 4, Gergelyová 2, Hančurová 2, Králová 1.

Během posledního půl roku jsme odehráli šest turnajů, v nichž jsme sehráli 21 kvalitních utkání, z původně naplánovaných 24 (tři utkání skončily pro nás kontumačně pro nedostavení se soupeřek). Absolvovali jsme v prosinci turnaj na Slavii Praha, lednový turnaj jsme uspořádali v domácí hale v Písku, následně jsme v únoru hráli v Praze ve Vršovicích. V březnu jsme pak absolvovali naši nejdelší cestu až k polským hranicím do Bohumína, abychom v dubnu zamířili do jihočeského Jindřichova Hradce. Soutěž jsme završili v závěrečném kole opět v domácím prostředí.

Na soupisce jsme měli jedinou hráčku ročníku 2007 na post spojky. Ta navíc s námi odehrála z různých důvodů pouze dva úvodní turnaje. V ostatních utkáních jsme se spoléhali na tomto důležitém postu na hráčky ročníku 2008, které hrají kategorii starších žaček prvním rokem a zkušenosti teprve nabírají. Naše jedna z brankářek byla dokonce věkově ještě mladší žačka, ročník 2009. Všichni medailisté spoléhali téměř výhradně na hráčky ročníku 2007 a společně s družstvem SKH Velká nad Veličkou jsme mezi družstvy v první desítce, měli určitě nejmladší týmy. I na základě těchto faktů si naše holky zaslouží obrovskou poklonu a pochvalu za předvedené výkony a bojovnost. Třešničkou na dortu je, že jako jediné družstvo jsme suverénkám a vítězkám celé soutěže DHC Plzeň dokázali sebrat bod. A to hned devět holek z Plzně patří do širší nominace výběru ročníku 2007, který vzešel z kempu v Nymburku a budou z něj doplňovány hráčky pro reprezentační tým dorostenek. Tímto samozřejmě posílám do Plzně gratulaci k vítězství.

Našim cílem před začátkem Žákovské ligy bylo umístění do desátého místa, i když reálně jsme pokukovali na umístění o pár příček výše. To jsme splnili podle mě i nad očekávání. Samozřejmě, že když od třetího kola jsme se pohybovali i přes absence na třetí příčce, tak jsme ten sen o bronzu měli. O to více to mrzí, když jsme o něj přišli vlastně v poslední vteřině celé soutěže, díky proměněné sedmičce Mostu. To už jsme ale neměli osud ve svých rukou a Most dokonale dokázal využít domácí prostředí a na poslední možnou chvíli nás o bod přeskočit, a to jsme měli při rovnosti bodů v zádech náskok vítězství ze vzájemného utkání. Na to se ale nechceme vymlouvat, protože hlavní příčina tohoto dramatického konce byla porážka od Ledče nad Sázavou v předchozím kole. Porážky s HC Háje Praha, Sokolem Poruba a stříbrnou Slávií Praha jsou určitě odpustitelné. Bod s DHC Plzeň byl určitě plusovým a milým překvapením, i když jsme o vítězství přišli také v samotném závěru. Sečteno podtrženo jsme sice vybojovali tu nejméně populární „bramboru“, ale celkově musíme být s výsledkem určitě spokojeni. Nesmíme ale usnout na vavřínech, protože díky zkušenostem a výsledkům z letošního ročníku se od nás budou podobné a případně i lepší výsledky už očekávat a bude na náš o to větší tlak, se kterým se budeme muset naučit pracovat.

Jen se potvrdila moje slova po úvodním kole, že první desítka bude velice vyrovnaná a každý může porazit každého. A je pravděpodobné, že v příští sezóně to může být minimálně stejné vyrovnané.

Výsledky Žákovská liga 2021/2022:

1. kolo – Slavia Praha:

TJ Sokol Písek – Tatran Bohunice 32:17
TJ Sokol Písek – HK Ivančice 10:0 K
TJ Sokol Písek – HK Slavia VŠ Plzeň    23:14
TJ Sokol Písek – DHC Slavia Praha 18:22

2. kolo – Písek:

TJ Sokol Písek – TJ Sokol Kobylisy II 26:13
TJ Sokol Písek – Házená Mělník 10:0k
TJ Sokol Písek – DHK Zora Olomouc 17:15
TJ Sokol Písek – HC Zlín „B“ 20:17

3. kolo – Vršovice:

TJ Sokol Písek – TJ Sokol Vršovice 15:12
TJ Sokol Písek – SK Žeravice 22:12
TJ Sokol Písek – SKH Velká nad Veličkou 19:14
TJ Sokol Písek – TJ Astra Praha 18:16

4. kolo – Bohumín:

TJ Sokol Písek – DHK Baník Most 17:14
TJ Sokol Písek – TJ Sokol Karviná 10:0k
TJ Sokol Písek – 1. SC Bohumín 23:17
TJ Sokol Písek – DHC Plzeň 18:18

5. kolo – Jindřichův Hradec:

TJ Sokol Písek – HK Spartak Ústí nad Labem 27:17
TJ Sokol Písek – Házená Jindřichův Hradec 10:12
TJ Sokol Písek – TJ Kovofiniš Ledeč nad Sázavou 16:21
TJ Sokol Písek – HC Háje Praha 8:20

Sestava a branky Žákovská liga 2021/2022: Stejskalová (35 % úspěšnost zákroků), Vlnová (32 %), Končelíková (31 %) – Hejlová 103, Měchurová 72, Ďurišová, 44, Matějková 41, Kroupová 32, Černá 31, Polášková 24, Friedlová 15, Gergelyová 13, Tíková 13, Hančurová 12, Králová 10, Hosnedlová 2.

Autor: Jiří Blanický / trenér starších žaček