Play-off 2023/2024 - 2. zápas o bronz
Datum so, 18. kvě. 2024 Beginn 17:00
DHC Slavia Praha
Slavia
-:- Sokol Písek
Písek

V Praze se během velikonočního víkendu konal tradiční Prague Handball Cup a písecká házená na něm měla šestinásobné zastoupení. Turnaje se zúčastnily starší a mladší dorostenky, stejně tak starší a mladší žačky a dvě nejmladší družstva minižaček, pro které to byla první účast na takto velkém turnaji a první mezinárodní konfrontace vůbec s týmy z Německa nebo Rumunska.

Na Velký pátek a Bílou sobotu byly v plánu utkání v základních skupinách. Obě družstva dorostenek prošla základními skupinami bez ztráty bodu, stejně dobře si vedly i mladší žačky a s jedinou porážkou z pěti zápasů postoupily do nedělního předkola play-off i starší žačky, které nestačily pouze na maďarský tým DVSC Kézilabda Akadémia. Dvě výhry v základní skupině zaznamenaly minižačky ročník 2003 a jednu výhru zaznamenaly ještě mladší házenkářky ročníku 2004, což jim stačilo pouze na postup do nedělního play-off „B“ o umístění.

V nedělních předkolech o play-off byly všechny písecké týmy stoprocentní a postoupily do vyřazovacích bojů o medaile. Starší dorostenky díky vítězství ve skupině postoupily z předkola rovnou do pondělního semifinále. Mladší dorostenky se mezi nejlepší čtyřku musely dostat přes čtvrtfinále a soupeřkami jim byly suverénky 1. ligy mladších dorostenek z pražské Slavie. Svěřenkyně trenéra Slavíka ale začala čtvrtfinále na výbornou, když si na sešívané vytvořily v poločase čtyřbrankový náskok 7:3, který zuby nehty v druhé části udržely a mohly se radovat z vítězství 9:8 a z postupu do semifinále. Nejdelší cesta v boji o medaile čekala starší žačky a mladší žačky, které po předkolech čekalo ještě osmifinále, shodou okolností se obě družstva postavila slovenskému týmu HK Slovan Duslo Šaľa a obě družstva i shodně přes Šaľu postoupila do čtvrtfinále. Stejného soupeře měly oba týmy i v nejlepší osmičce a tím byla Plzeň a bohužel tentokrát to byl soupeř, kterým našim žačkám vystavil stopku, oba týmy tak skončily svoji pouť mezi nejlepšími osmi. V prvním kole play-off „B“ o umístění skončily i minižačky, které nestačily na Pardubice a Astru Praha.

Finálové den byl tedy ve znamení bojů o medaile pro starší a mladší dorostenky. První šly do akce mladší dorostenky, na které čekal norský tým Stavanger IF. Po vyrovnané první půli, které skončila 9:11 z pohledu Sokolek se ve druhé části hry ukázala síla Stavangeru, který druhou půli ovládl 10:5 a zaslouženě tak slavil postup do finále, na naše holky tak čekal zápas o bronz. Hned po mladších dorostenkách se rozběhlo semifinále starších dorostenek a na písecké házenkářky čekal Trenčín. První desetiminutovka utkání byla vyrovnaná ale závěr první půle vyšel lépe našim házenkářkám, které si v závěru vytvořily pětibrankový náskok, který se jim podařilo ve druhé půli udržet a navýšit a po vítězství 19:11 mohly slavit postup do finále v UNYP aréně.

V boji o bronz čekal na naše mladší dorostenky soupeř ze Švédska, se kterým se utkaly už v základní skupině Lödde Vikings HK, kterého porazily vysoko 26:18. Semifinále ale lépe rozehrály seveřanky, které si během první patnáctiminutovky vytvořily sedmibrankový náskok 13:6 a ještě v čase 21:29 vedlo Lödde rozdílem šesti branek 17:11, v dalších šesti minutách předvedly písecké dorostenky neuvěřitelnou stíhací jízdu a sedmi brankami v řadě a s nulou inkasovaných se dostaly dvě minuty před koncem do vedení 18:17, minutu před koncem ještě vyrovnala I.Husby, půl minuty před koncem ale vrátila svému týmu vedení Malcová a poslední slovo měla brankářka Vlnová, která po čase zlikvidovala devítimetrový hod Švédek a po velkém obratu tak mohla se svým týmem slavit bronzové medaile.

O celkové vítězství na turnaji si zahrály starší dorostenky, které v zaplněné hale na Podvinném mlýně čekala pražská Slavie. První poločas finálového utkání nejstarší kategorie byl na obou stranách plný technických chyb a nepřesných střel, a proto první poločas jednobrankovým vedením sešívaných. Vedení na svou stranu zlomily slávistky dvě minuty po poločase, kdy to na sebe vzala Alexandra Koubová a svými pěti brankami v řadě táhla svůj tým k vítězství. Sokolky, které se během druhé půle prosadily pouze třikrát tak prohrály svůj finálový zápas rozdílem čtyř branek 13:9, ale i tak se mohly radovat z výborného druhé místa v konkurenci třiceti týmů z celé Evropy.

Všem týmům, trenérům a hráčkám gratulujeme k předvedeným výkonům a děkujeme za reprezentaci oddílu házené a města Písek.

Foto: https://eu.zonerama.com/PHCOfficial/

Výsledky: https://www.phc.cz/vysledky/tym/593

# Tým Z B
1 Iuventa Michalovce 22 41
2 HC DAC Dunajská Streda 22 37
3 DHK Baník Most 22 32
4 Házená Kynžvart 22 29
5 DHC Slavia Praha 22 28
6 Sokol Písek 22 24
7 DHK Zora Olomouc 22 21
8 HK Slovan Duslo Šaľa 22 19
9 DHC Plzeň 22 15
10 Handball Club Zlín 22 8
11 DHC Sokol Poruba 22 6
12 HK Hodonín 22 4